Els conflictes són inherents a qualsevol projecte. Les preferències i els enfocaments poden arribar a ser molt diferents, fins i tot oposats, entre les parts interessades. Però aquests conflictes, en la majoria de casos, mantenen l’equilibri en la gestió de projectes. Gràcies a aquests conflictes cada persona impulsora del projecte exposa i defensa la part que ha de desenvolupar comunicant els requisits i els recursos que necessita per a materialitzar la visió del projecte en qüestió.

Quan parlem de conflictes, sovint emergeixen connotacions negatives en el nostre pensament perquè, durant dècades, la nostra societat ha estat educada en base a un tipus de relació poder-submissió. És a dir, que ens han dit que o bé t’imposes o bé cedeixes i, en realitat, no ens hem de cenyir a aquesta mentalitat limitadora quan gestionem projectes o quan en som part executora.

L’escolta activa és un exercici fonamental a l’hora de saber i conèixer en profunditat si una determinada persona podrà executar una determinada tasca en un termini de temps estimat. És per això que resulta fonamental per a l’èxit del projecte planificar la part central del mateix, és a dir les tasques, amb informació facilitada per cada persona executora. Si un membre de l’equip et diu que necessitarà x dies per executar la tasca, no podem menysprear la seva estimació sols perquè el client ens apreta amb un requisit d’entrega que no encaixa amb aquesta estimació.

Planificar una durada realista de les tasques significa tenir en compte l’estimació que ens comuniquen les persones expertes en la seva execució, de la mateixa manera que haurem d’escoltar amb atenció els recursos i requisits necessaris que sol.liciten per dur-les a terme. Sembla obvi, però a la hora de la veritat és fàcil deixar-se endur per la pressió que ens trasllada el client i imposar a l’equip un modus operandi que posa en risc el seu benestar i, fins i tot, la salut de l’empresa.

Quan sorgeixen conflictes entre membres de l’equip, degut a necessitats i prioritats oposades, o entre els desitjos i requeriments del client representats pel product owner i les necessitats de l’equip representades per l’scrum master, visualizar conjuntament el project charter afavoreix la cerca de punts en comú que ens uneixen en la travessa del desenvolupament de qualsevol tipus de projecte.

Els conflictes, sempre sobre la base del respecte, ajuden a mantenir un equilibri de forces i interessos durant la realització del projecte fent possible l’assoliment dels objectius definits i l’éxit del mateix.

És la persona encarregada de la funció de Project Manager qui ha de vetllar per a que totes les parts implicades en el projectes s’entenguin i s’avinguin per remar junts en la mateixa direcció i mantenir la visió del resultat final promès al client. És ell o ella qui ha de fomentar que totes les persones stakeholders del projecte mantinguin identificats els punts en comú definits en el project charter i comuniquin amb eficàcia qualsevol diferència entre elles i la sàpiguen gestionar en positiu.

Una vegada una persona em va dir que el 60% del temps gestionant un projecte el dedicava a resoldre conflictes. Això no hauria de ser així si tothom coneix la direcció i el full de ruta del projecte i si, en la fase de planificació, el/la project manager ha considerat tota la informació que els i les reponsables de tasques han comunicat en relació a aquestes, implicant, en alguns casos, extendre la durada, el cost o modificar l’àmbit.

El/La project manager no ha resoldre conflictes sinó que ha de facilitar vies de comunicació i potenciar-les empoderant les parts interessades per a que els conflictes siguin positivament conduïts i exitosament resolts. Cada persona implicada en el projecte ha d’estar, per tant, preparada per arribar a acords en base a la informació proporcionada en el project charter.

Els conflictes, enfocats d’aquesta manera, són una font d’enriquiment a partir de les diferències que tothom és estimulat a compartir amb respecte i suposen una valuossísima porta d’entrada a la millora continua.

Vols seguir aprenent sobre estratègia empresarial i les tendències del mercat ?

Subscriu-te a la nostra magazine digital per gaudir d’un coneixement pràctic i sempre actualitzat que ajudi a mantenir el teu negoci a la cresta de la ona.

About Sandra Arcos

Consultora en Estrategia Empresarial | Marketing | Analítica Digital | Blockchain | Metaversos | Scrum | Kanban | Optimitzación de Procesos de Negocio (BPM) | Phygital CX | DataEthics

Deja un comentario

A %d blogueros les gusta esto: